Er zijn verschillende ziekten bekend bij de Koi
Hieronder noemen we de meest voorkomende ziekte bij een koi karper.
Parasieten
Protozoa-parasieten
Slijmerige huid
Ichtyobodo (Costia)
Trichodina
Chilodonella
Witte stip
Knobbeltjesziekte
Parasitaire schaaldieren
Ankerworm
Karperluis en kieuwwormen
Insectenplagen
Zuigwormer
Parasitaire wormen
Bloedzuigers
Schimmelziekten
Virusziekten
Karperpokken
Karperviraemia
Bacterieziekten
Vistuberculose
Vinrot, zeren en bloedvergiftinging
Bekschimmel
Bacteriële kieuwziekten
Buikwaterzucht
Bacteriën en antibiotica
Slaapziekte / Trypanosoma
Koi Herpes Virus (KHV)
Stress
Parasieten
Er zijn verschillende parasieten welke op verschillende manieren in de vijver terecht kunnen komen:
- (levend) voer
- Wind
- Gevogelte
De meest voorkomende parasieten zijn Lernaea, Argulus, Gyrodactylus, Protozoa, Dactylogyrus, copepoda en Ergasilus.
- Lernaea, ook wel bekend als de ankerworm, is een parasiet die ervoor kan zorgen dat de Koi een afwijkend gedrag vertoont en los van de groep zwemt. De ankerworm leeft van het voedsel dat de Koi binnenkrijgt waardoor de Koi op den duur magerder zal worden.
Er zijn veel verschillende koi karper ziekten. De meeste ziektes zijn te verhelpen met medicijnen.
een vraag welk medicijn kan ik het beste gebruiken tegen de slaapziekte ik lees zoveel verschillende meningen er over ze zijn nu zo 18 maanden ik heb er zo 150 waarvan er nu al 6 last hebben ik heb ze al apart gezet en nu op een temperatuur van 20 graden maar ik zie er al meer moeilijk doen die erg stil zijn en op de bodem leggen ik hoor het graag van u.
Bezit een koi dewelke sedert enige dagen praktisch altijd stil ligt op de bodem en dit op een zijde. Hij komt nog wel eten samen met de andere koi en is zoals steeds gulzig. Ik bemerk geen uitwendige verschijnselen. Duidt dit op een ziekte. Het betreft een Israelische koi van ongeveer 10 jaar oud.
Graag een antwoord waarvoor reeds mijn dank.
Hi Patrick,
Onlangs een nieuwe vis toegevoegd?
Mogelijk is het een zwemblaas aandoening. Je kunt hem laagwater therapie geven wat vaak helpt. Haal de koi uit de groep en geef hem een eigen bak met ondiep water. Ondiep water zorgt er voor dat de koi bij kan komen omdat hij minder moeite hoeft te doen om zijn positie in het water te behouden. Zijn rugvin moet ook onder water zijn. Je kunt het water ook +/- 5 graden warmer maken als waar hij uitkwam. Eventueel kun je een anti bacterieel middel toevoegen en/of wat aquariumzout. Aquariumzout is Maximaal 1 gram per liter water. Geef de koi even wat rust voordat en zodra hij meer leven begint te vertonen kun je het waterpijl verhogen. Als alles goed lijkt te gaan kun je hem later weer terug zetten.